SQUARE SHOP

KAKŠNA JE SPLOŠNA FIZIOLOGIJA ČLOVEŠKE KOŽE?

Koža je največji telesni organ ( 16 % telesne teže) in ima površino 2 - 2,6 m2. Koža je najbolj vsestranski organ na človeškem telesu in služi za ločevanje notranjosti od zunanjosti telesa ( je pokrivni organ). Prvenstveno služi zaščiti pred okoljskimi vplivi. Preko kože se odraža človekovo fizično stanje, služi za komunikacijo z okoljem in ohranja notranje ravnovesje Poleg tega, koža prevzema pomembne funkcije na področju izmenjave snovi in imunitete in razpolaga z večplastnimi mehanizmi prilagajanja. Na temelju povezanosti s psihojo imenujemo „ogledalo duše“. 

ALI KOŽA DIHA?

Ženske pogosto rečejo, da koža zadiha, ko si odstranijo plasti kreme in ličila. Resnica je, da kisik in hranljive snovi v kožne celice prihajajo s krvjo in ne iz zraka. Skozi zunanji sloj koža odbija strupe, znoj, olja ter vpija vlago iz zraka, zato debeli sloj kreme ali ličil lahko onemogoči normalno funkcijo kože preprečuje normalno vpijanje snovi in odstranjevanje škodljivih,  ne pa hkrati vpijanje kisika.  

KAKŠEN JE pH KOŽE?

pH kože je med 5-6. Vzdrževanje fiziološkega pH je pomembno zaradi vzdrževanja ravnotežja kože, da preprečimo delovanje patogenih snovi.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED OTROŠKO KOŽO IN KOŽO ODRASLIH?

Otroška koža in koža odraslih se razlikujeta v anatomskih in fizioloških funkcijah. Otroška koža je tanjša, ima omejeno zaščitno funkcijo in slabše izraženo regulacijo toplote. Zaradi tega je otroška koža zelo občutljiva na kemijske, fizične in mikrobiološke vplive. Otroška koža je po svoji funkciji in strukturi podobna koži odraslega pri 12-ih letih, do takrat je potrebna pravilna nega lete. Za nego suhe otroške kože je pomembno uporabljati vlažilne izdelke.

KAJ SO STRIJE?

Del kože ( derma) izgubi svojo možnost raztezanja in pojavijo se strije. Najpogostejša mesta, kjer je pojav strij najpogostejši, so: bočni del stegn, trebuh okoli popka in prsi. Strije se najpogosteje pojavijo v času nosečnosti, pubertete in med shujševalno dieto.  

KAJ JE ATOPIČNI DERMATITIS?

Atopični dermatitis je vse pogostejša motnja kože. Je alergijska reakcija, ki je izražena z zelo suho kožo.  Da bi zmanjšali pogostost pojava takega stanja, se je nujno potrebno izogibati možnost stika z alergeni in redno nanašati kreme, ki pomirjajo kožo.    

ZAKAJ JE POTREBNO KOŽO NEGOVATI?

Kožo je potrebno negovati zaradi notranjih in zunanjih motenj. Notranje motnje so : starost, stres, neuravnotežena prehrana, preveliko uživanje alkoholnih pijač, hormoni, genski faktorji in podobno. Zunanje motnje so: veter, suh zrak, izpostavljenost kemikalijam, izpostavljanje močnemu soncu, centralno ogrevanmje, klimatizirani prostori in podobno. Te spremembe pripeljejo do neuravnoteženosti delovanja kože, fiziološke aktivnosti kože se upočasnijo in prične se počasi menjati. 

KAKO JE POTREBNO KOŽO NEGOVATI?

Prvi in najpomembnejši korak pri negi kože je čiščenje obraza. Čiščenje osvobodi obraz raznih nečistoč, znoja in ostankov ličil. Nečista koža je nagnjena k nastanku aken, pore se zamašijo in koža dobi mastni sijaj. Lahko se razdraži in hitro izgublja vlago. S čiščenjem odpremo pore, odstranimo odvečno maščobo, koža postane sveža, gladka in voljna. Čiščenje obraza nudi občutek svežine in sprostitve. Pomembno je, da so izdelki, ki jih uporabljamo za čiščenje obraza, nežni in da oskrbujejo kožo s potrebno vlago. 

KAKŠNE SO PREDNOSTI NARAVNE KOZMETIKE?  

Naravna kozmetika je vedno bolj priljubljena, njena uporaba je vezana na izdelke, ki vsebujejo rastlinske surovine ( rastlinska olja in izvlečki, eterična olja) in izdelke, ki niso testirani na živalih. Prednost naravne kozmetike pred komercialnimi je v tem, da se v proizvodnji uporabljajo naravne sestavine, zelo podobne sestavi kože.  Snovi iz naravne kozmetike koža prepozna in jih vgradi v svoje celice, kar se s sintetičnimi ne dogaja. Poleg tega komercialna kozmetika  vsebuje konzervanse, da lahko izdelki čim dlje stojijo na policah trgovin, a prav ti pogosto dražijo kožo in izzovejo alergeno reakcijo.

ALI SO IZDELKI BREZ KONZERVANSA TRAJNI?

Da se prepreči onesnaženje z bakterijami in glivicami, se izdelkom povečuje stabilnost z zredno higieno pri pripravi, polnjenju in skladiščenju pripravkov. Lahko se jim menja pH vrednost (rahlo kisla pH vrednost preprečuje razmnoževanje bakterij), dodani alkoholi, ki povečujejo stabilnost (benzil alkohol ima vlogo naravnega konzervansa, etanol, pridobljen iz sladkornega trsa, deluje dezinfekcijsko in kot naravni konzervans), določena eterična olja (limonene in lonalool sestavine so skoraj vseh esencialnih oljih in naravnih konzervansih), vitamin E ali njegov izvleček ( izvleček semen grenivke, rožmarina in gozdnega lišaja).

S tem je preprečeno onasneževanje in zagotovljen daljši rok trajanja izdelka ( do tri leta). 

KAJ SO ETERIČNA OLJA?

Eterična olja negujejo kožo, delujejo protivnetno in antibakterijsko na način , da varujejo dobre bakterije in uničujejo patogene. S pravilno izbiro eterilnega oljadelujete protivnetno, obnavljajoče, pomirjajoče...

Večina eteričnih olj deluje pozitivno na centralni živčni sistem, zato aromaterapija spodbuja dobro voljo. 

KAJ JE HIPOALERGENA KOZMETIKA?

To je posebna skupina kozmetičnih izdelkov, pri katerih formula in način izdelovanja zmanjšujeta tveganje nastanka alergijskih reakcij ob istočesnem doseganju popolnega kozmetičnega učinka. Takšni izdelki so običajno brez vonja, formulacija je enostavna, brez dodatka nepotrebnih surovin, saj večje število pomeni večjo možnost dodatnih delovanj.

Različni kozmetični izdelki, ki ne delujejo kot primarna toksična sredstva, lahko s časoma vseeno razvijejo specifično občutljivost kože.  

KAJ JE INCI SESTAVINA?

INCI sestavina ( Mednarodna nomenklatura kozmetičnih sestavin) je celovita sestavina kozmetičnega izdelka, zaradi večje transparentnosti do uporabnika. Ta teminalogija je napisana na embalaži in je usklajeno po mednarodnem dogovoru.

ALI OBSTOJAJO PREPARATI, KI POMLAJUJEJO?

Na žalost ne obstajajo izdelki, ki lahko zares pomladijo kožo. Posledica naravnega procesa staranja je, da naša koža izgublja tonus in maščobo, ki se nahaja pod njeno površino. Posledica tega je nastanek gub in drugih vidnih znamenj staranja. Celo najdražje kreme, ki se reklamirajo kot eleksir mladosti, ne morejo zaustaviti procesa staranja. Določeni preparati vendarle lahko „zategnejo“, učvrstijo in vlažijo kožo, da leta izgleda mlajša.

ALI DRŽI, DA Z NANOSOM VEČJE KOLIČINE KREME POVEČUJEMO NJENO DELOVANJE?

Ni potrebno obremenjevati kože, saj ima leta svojo mejo vpijanja kreme. Mnogo večji učinek lahko dosežemo z redno uporabo in priporočenim načinom nanosa ( masaža, tapkanje s prsti). 

ALI SO BIOBAZA IZDELKI TESTIRANI NA ŽIVALIH?

NE. Biobaza v svojem procesu proizvodnje ne uporablja sestavin, testiranih na živalih, kar lahko dokaže s certifikatom dobaviteljev surovin. Ravno tako se končni izdelki Biobaza ne testirajo na živalih. 

KAKO NEGUJEMO KOŽO DOJENČKOV IN MALIH OTROK?

Od rojstva do dopolnjenega prvega leta starosti svetujemo kopanje v topli vodi, pomešani z žlico naravnega olivnega olja. Za nego pleničnega dela in suhih delov uporabite Biobaza Baby zaščitno kremo za ritko.

Po prvem letu starosti svetujemo umivanje z blagim naravnim šamponom (Biobaza Kids linija). Majhno količino šampona/kopeli pomešajte z vodo, zapenite na koži ali laseh ter temeljito sperite z vodo. 

ALI LAHKO NOSEČNICE IN DOJEČE MAME UPORABLJAJO ANTICELULITNE IZDELKE?

Nosečnicam in doječim mamicam ne priporočamo uporabo anticelulitnih izdelkov, celo tistih na naravni bazi ne, saj se z uporabo leteh aktivira limfa in pride do izlivanja strupov iz organizma, ki se izločajo tudi skozi mamino mleko in so lahko škodljivi za razvoj otroka.    

OD KATERE STAROSTI NAPREJ SE LAHKO UPORABLJAJO ANTICELULITNI IZDELKI?

Uporabljajo se lahko od 16 let dalje. 

ALI IZDELKI IZ BIOBAZA SUN LINIJE VSEBUJEJO ZAŠČITNE FAKTORJE?

Biobaza losjoni za nego kože po sončenju, „marmelade“in losjoni za samoporjavitev ne vsebujejo UV zaščitnih faktorjev. Biobaza BEE BALM SUN THERAPY vsebuje zaščitni faktor 15 ( srednja zaščita pred soncem).

Svetujemo odgovorno izpostavljanje soncu , od 10. ure dopoldan do 16, ure popoldan. Biobaza SUN „marmelade“ ne priporočamo osebam s svetlo poltjo. Pred uporabo marmelade svetujemo , da na kožo nanesete kremo z zaščitnim faktorjem, da ne bi prišlo do rdečice in opeklin zaradi škodljivih sončnih žarkov. 

ALI LAHKO NOSEČNICE UPORABLJAJO IZDELKE IZ BIOBAZA SUN LINIJE? 

Lahko. Biobaza izdelki so naravni in ne vsebujejo sestavin, ki so škodljive za rast in razvoj otroka. Nosečnicam se ne priporoča izpostavljanje soncu, saj se na ta način segreva krvni obtok. Če ste noseči in se želite sončiti, vam to svetujemo po 18. uri, ko je sonce šibkejše. 

ZAKAJ SE HARMONY HYDRADIANCE LINIJA ( S PETERŠILJEM, ZDRAVILNO BORAGO IN VITAMINOM E) NE PRIPOROČA NOSEČNICAM IN DOJEČIM MATERAM?

To opozorilo je napisano na embalaži zaradi zdravilne borage. Olje borage lahko vsebuje hepatotoksične pirolizidne alkaloide, ki lahko poškodujejo jetra, tekom dojenja jih je zaznati v materinem mleku in so lahko škodljivi za otroka. Na podlagi potrdila in dokumentacija dobavitelja v olju zdravilne borage, ki ga uporablja Biobaza, niso dokazani omenjeni alkaloidi, toda znanstvaniki so pazljivi, ne glede na to, da so surovine certificirane brez škodljivih alkaloidov. Vseeno ne priporočamo uporabo kozmetičnih izdelkov z oljem zdravilne borage nosečnicam in doječim materam. 

KAKO SE RAČUNA DELEŽ NARAVNIH SESTAVIN?

Delež se računa na podlagi deleža (%) surovin naravnega porekla na temelju potrdila dobavitelja surovin. Do sedaj ni splošne in enopomenske definicije, niti ne obstoja zakonska regulativa v EU niti svetu, ki bi predpisala, kaj je naravna kozmetika in kaj leto ni. V EU velja leta 2010 izdelan standard za skupno evropsko Kontrolirano naravno kozmetiko, imenovan COSMOS. Samo nemško združenje izdelovalcev je izdelalo svoj, manj zahteven in mehkejši standard od COSMOS-a. Za izdelke, ki se uvažajo v EU iz ZDA, se uporablja USDA Organic (ZDA) standard. Glede na navedene standarde, da bi lahko za določen izdelek rekli, da je naraven, se morajo izpolniti naslednji pogoji: izdelek mora vsebovati rastlinske surovine( rastlinska olja, eterična olja, rastlinske izvlečke), surovine, pridobljene iz mineralov, izdelki ne smejo biti testirani na živalih ali vsebovati snovi živalskega porekla, ne smejo vsebovati gensko modeficirane snovi. V omejeni količini je dovoljeno uporabljati emulgatorje in tenzide, pridobljene iz naravnih virov. Ne smejo vsebovati sintetičnih dišav, barvil in konzervansov (dovoljeni so določeni naravnoidentični konzervansi). Splošno sprejet EU standard navaja, da je neka snov naravna, če je pridobljena po kemijski poti iz naravnih virov, toda predpisana je dovoljen kemijski postopek pridobivanja snovi. Vse surovine morajo biti zakonito pridobljene.

Biobaza kozmetični izdelki zadostujejo vsem navedenim pogojem. Linija naravnih kozmetičnih izdelkov Biobaza je izdelana na podlagi tradicionalnih receptur. Govorimo o  kozmetiki farmacevtske kvalitete, ki uporablja visokokvalitetne naravne sestavine.  Biobaza se ne pozicionira kot ekološka (organska ali bio) kozmetika.    

ZAKAJ NARAVNA KOZMETIKA LAHKO IZZOVE IRITACIJE ALI RDEČICO KOŽE?

Rastlinski izvlečki so zelo kompleksni in vsebujejo številne visokokvalitetne aktivne snovi. Koža nekaterih ljudi je nagnjena k rdečicam in alergijskim reakcijam. Če se na vaši koži med uporabo naravne kozmetike pojavi rdečica ali čutite pekočo reakcijo, je velika verjetnost, da vaši koži ne ustreza določena rastlinska sestavina ali stvar, ki se naravno nahaja v rastlinskem izvlečku. Dobra novica je, da se normalen proces obnove kože po reakciji hitro obnavlja. Pri močno občutljivih kožah svetujemo, da prenehate z uporabo izdelka.